AΡΩΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Λεπτομέρειες 

Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τις αναμνήσεις μας με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει ένα άρωμα

Είναι ξεκάθαρο ότι η όσφρηση είναι από τις πιο αδικημένες μεταξύ των αισθήσεων. Κι όμως, δοκιμάστε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς μυρωδιές. Θα είναι ένας κόσμος χωρίς χρώμα, μουντός και κακόκεφος. Η εικόνα είναι ισχυρό μήνυμα αλλά είναι ελλιπής,  καθώς από μόνη της δεν μπορεί να είναι βιωματική. Τα πάντα γύρω μας είναι συνυφασμένα με μυρωδιές. Άνθρωποι, χώροι, καταστάσεις όλα έχουν εγγεγραμμένη τη δική τους μυρωδιά στο μυαλό μας. Το σπίτι σας έχει την δική του ξεχωριστή μυρωδιά που την αναγνωρίζετε ως οικεία και σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και θαλπωρή. Ο έρωτας είναι άμεσα συνδεδεμένος με μυρωδιές. Το μαξιλάρι που παίρνετε αγκαλιά όταν δεν είναι στο κρεβάτι, η φορεμένη μπλούζα του και το γεγονός ότι τον/την αναγνωρίζετε στον χώρο ακόμη και πριν τους δείτε, απλώς και μόνο από την μυρωδιά, είναι η απόδειξη ότι τα αρώματα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητα μας από όσο είχαμε σκεφτεί. Αν λοιπόν, είναι τόσο σημαντική η μυρωδιά μας στον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, οφείλουμε με τη σειρά μας να δώσουμε την δέουσα προσοχή στην επιλογή του αρώματος που θα μας αντιπροσωπεύει. Προσωπική μου ευτυχία είναι να ακούω την φράση “όταν μυρίζω αυτό το άρωμα έρχεσαι εσύ στο μυαλό μου”. 

Theo_1
Ο Θεόδωρος Καλοτίνης είναι ο πρώτος Έλληνας αρωματοποιός, και μας δίνει συμβουλές για το πως και τι πρέπει να προσέξουμε πριν προβούμε στην επιλογή του αρώματος μας. Η δημιουργία ενός αρώματος, είναι μία διαδικασία που απαιτεί γνώσεις τις οποίες  λίγοι άνθρωποι παγκοσμίως τις κατέχουν. Στον κόσμο της αρωματοποιίας οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται ως “μύτες”. 


Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αρώματα

Η μυρωδιά, είναι το σήμα κατατεθέν μας, το αποτύπωμα που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα μας. Πριν αγοράσετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις κατηγορίες των αρωμάτων και τι να περιμένετε από την κάθε μία από αυτές. 

Κατηγορίες αρωμάτων:

  • Parfum: Πρόκειται για το πιο καθαρό απόσταγμα των συστατικών που αποτελούν το άρωμα, και ως τέτοιο είναι η πιο έντονη και ακριβή εκδοχή του. Προτιμάται για κυρίως βραδινές εμφανίσεις και πάντα σε μικρή ποσότητα.
  • Eau de Parfum: Έχει επίσης έντονη μυρωδιά και εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια αλλά κρατάει διαρκεί λιγότερο από το καθαρό parfum. Συνίσταται επίσης για βραδινές εξόδους και σημαντικές στιγμές της ζωής σας, όμως θα μπορούσε να σας συντροφεύει και στην καθημερινότητα σας.
  • Eau de Toilette: Προτείνεται για πρωινές και απογευματινές ώρες και καθημερινή χρήση. Πρόκειται για την κατηγορία που είναι πιο διαδεδομένη και πουλιέται περισσότερο στο εμπόριο. Έχει σημαντικά μικρότερη διάρκεια από τις παραπάνω κατηγορίες. 
  • Eau de Cologne: Είναι το πιο αδύναμο σε ένταση και σε διάρκεια από όλα τα αρώματα. Επίσης είναι και το πιο οικονομικό.


Επιλέγοντας το άρωμα σας

Πριν αγοράσουμε, είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε το άρωμα πάνω στο δέρμα μας. Τα περισσότερα αρώματα μυρίζουν διαφορετικά πάνω στον κάθε άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στην διαφοροποίηση του PH του δέρματος μας. Μία καλή εναλλακτική λύση είναι να δοκιμάσουμε τα διάφορα αρώματα ψεκάζοντας πάνω στα ειδικά χαρτάκια (blotters) που μας προσφέρουν τα καταστήματα καλλυντικών.

Συμβουλή: Αν θέλουμε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε πάνω από ένα άρωμα την ίδια στιγμή, είναι καλό να μυρίζουμε κόκκους καφέ καθώς θα βοηθήσουν να καθαρίσει η όσφρηση μας από τις εγκεφαλικές νότες του αρώματος ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε σωστά το επόμενο.

Theo_2
Ο σωστός τρόπος να φορέσετε το άρωμα σας

Γυναίκες με ξηρό δέρμα, πρέπει να φορούν μεγαλύτερη ποσότητα αρώματος σε σχέση με γυναίκες που έχουν λιπαρό δέρμα. Η λιπαρότητα του δέρματος βοηθάει το άρωμα να διατηρηθεί για περισσότερη ώρα.

Όταν ο καιρός είναι ψυχρός να φοράτε ποιο έντονα ή μεγαλύτερη ποσότητα αρώματος. Η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει τη δύναμη του αρώματος.

Κατάλληλη στιγμή για να αρωματιστούμε είναι μόλις έχουμε βγει από το μπάνιο , αφού το δέρμα μας ε΄ναι καθαρό και απαλλαγμένο από δυσάρεστες μυρωδιές. Επίσης πόροι του δέρματος ανοίγουν κατά την διάρκεια ενός ζεστού ντουζ και έτσι το άρωμα απορροφάται καλύτερα.

Μην βάζετε άρωμα πάνω σε κοσμήματα φτιαγμένα από μαργαριτάρια ή μέταλλα. Τα αρώματα περιέχουν οινόπνευμα το οποίο έχει την ιδιότητα να οξειδώνει τις πέρλες και ορισμένα μέταλλα.

Ποτέ μην τρίβετε τα σημεία στα οποία έχετε αρωματιστεί. Η οσμή θα αλλοιωθεί με την τριβή και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Μην φορέσετε τα ρούχα σας μέχρι να είστε σίγουρες πως το άρωμα έχει στεγνώσει. Κάποια αρώματα έχουν την ιδιότητα να αφήνουν λεκέδες, οπότε καλό θα ήταν ήταν να προσέχετε.

Αποφύγετε βαριά αρώματα τις πρωινές ώρες και σε χώρους όπως το γραφείο. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αλλεργίες και μπορεί να ενοχλούνται πραγματικά. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε για ποια περίσταση είναι κατάλληλο το κάθε άρωμα. 


Theo _3Διατηρείστε το άρωμα σας

  • Διατηρείστε το  σε ένα χώρο με θερμοκρασία δωματίου. Αποφύγετε ακραίες θερμοκρασίες
  • Πρέπει  να επανατοποθετούμε πάντα το καπάκι μετά τη χρήση του
  • Μην το αφήνετε εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία αφού κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αλλοιώσει την οσμή του
  • Αν έχουμε ένα άρωμα πολύ καιρό, καλό θα είναι να παρατηρήσουμε αν έχει σκουρύνει το χρώμα του. Αυτό είναι δείγμα πως έχει χαλάσει καθώς με το χρόνο τα αρώματα οξειδώνονται

 

Οι οικογένειες αρωμάτων

Λουλουδάτα:

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν τα λουλούδια με πιο δημοφιλή τη λεβάντα , τη μανόλια, το γιασεμί, το νυχτολούλουδο και τις παιώνιες. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα από αρχαιοτάτων χρόνων καθώς είναι συνδυασμένα με την θηλυκότητα. Αναδύουν ηρεμία και έντονη ρομαντική διάθεση. Μπορούν να φορεθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε κάθε περίσταση.

Η πρόταση μας: Φυσικό Άρωμα με νυχτολούλουδο & λάδι αβοκάντοΦυσικό Άρωμα με μανόλια και εκχύλισμα χαρουπιού GARDENIA Eau de parfum


Φρουτώδη:

Στην οικογένεια αυτή θα συναντήσουμε λουλούδια και φρούτα όπως βανίλια, μήλο, φράουλα κ.α

Το προτείνουμε σε δυναμικές και εξωστρεφείς προσωπικότητες.

Η πρόταση μαςLILY Eau de parfum


Πικάντικα & Oriental:

Έντονα και εξωτικά αρώματα. Τα χαρακτηρίζει πάθος και εξωτικός αισθησιασμός που θυμίζει ανατολή, εξ ου και το όνομα τους. Είναι ιδανικά για βραδινές εξορμήσεις. Πρόκειται για αρώματα σε γήινες αρωματικές αποχρώσεις και ξυλώδες χαρακτήρα.

Η πρόταση μας: 1989 Eau de parfum

Ξυλώδη:

Αναδύουν το άρωμα των κέδρων , των πεύκων και του σανταλόξυλου.  Αυξάνουν το αίσθημα ελευθερίας και γαλήνης. Είναι κατάλληλο για άνδρες.

Η πρόταση μας: Φυσικό άρωμα για άνδρες 1989 Eau de parfum

Να θυμάστε πάντα ότι ένα άρωμα μπορεί να δανείζεται χαρακτηριστικά από διάφορες αρωματικές οικογένειες ταυτόχρονα.

Σε περίπτωση που τα αρώματα αποτελούν πάθος ζωής για εσάς, ο αρωματοποιός μας, Θεόδωρος Καλοτίνης, διεξάγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σεμινάρια με θέμα “Εισαγωγή στη φυσική αρωματοποιία” και μοιράζεται μαζί σας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

 

Περισσότερα

Tags
Επιμέλεια Άρθρου
THEO PARFUMS