Απόσταξη αιθέριων ελαίων στη Bioaroma: Μια μαγική διαδικασία…

Written by BioAroma in category 
April 27, 2016

Η BioAroma αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα γύρω από τον χώρο των βοτάνων, με δικές της βιολογικές καλλιέργειες, αποστακτήριο για την παραγωγή-απόσταξη αιθέριων ελαίων, παραγωγή 100% φυσικών καλλυντικών, καθώς και με επισκέψιμο μουσείο και κήπο με βότανα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

 apostaxi_1 apostaxi_2

Η παραγωγή των προϊόντων της BioAroma πραγματοποιείται καθετοποιημένα.
Τα προϊόντα ξεκινούν μια πορεία από το χωράφι και καταλήγουν στο ράφι.

Το πρώτο στάδιο ξεκινάει με την συλλογή των βοτάνων η οποία πραγματοποιείται την Άνοιξη, την περίοδο της ανθοφορίας οπότε και η συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων είναι μεγαλύτερη.

Τα φυτά συλλέγονται είτε άγρια από τις πλαγές των βουνών που είναι μακριά από  τις καλλιεργούμενες εκτάσεις είτε από βιολογικές καλλιέργειες δικές της και συνεργαζόμενων αγροτών.

 


Τα φυτά αφού συλλεχθούν απλώνονται σε ειδικά στέγαστρα και ξηραίνονται υπό σκιάν για μία εβδομάδα ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία. Στη συνέχεια μεταφέρονται στο αποστακτήριο της 
μονάδας όπου μπαίνουν σε έναν ανοξείδωτο άμβυκα 1000 λίτρων περίπου 100 κιλά από αυτά κάθε φορά. 

Κατόπιν διοχετεύεται σε αυτά ατμός από μία ανεμογεννήτρια σε χαμηλή πίεση και θερμοκρασία ο οποίος εξατμίζει ήπια τα αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούν όλη την αρωματική και θεραπευτική δύναμη των βοτάνων.

 apostaxi_3apostaxi_4 


Αφού περάσουν μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν της απόσταξης του αλκοόλ, περνάνε μέσα από τον ψυκτήρα όπου εκεί ό ατμός και τα έλαια ψύχονται και υγροποιούνται από κυκλοφορούμενο κρύο νερό. Στη συνέχεια πέφτουν σε ένα διαχωριστικό δοχείο όπου λόγω της διαφοράς πυκνότητας του ελαίου από το νερό το οποίο μετά από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται ανθόνερο αφού έχει αρωματιστεί από το έλαιο που έχει έλθει σε επαφή, το αιθέριο έλαιο ως πιο ελαφρύ ανεβαίνει ψηλά ενώ το ανθόνερο μένει στην κάτω πλευρά.

Η απόδοση του ελαίου κυμαίνεται  από 0,5 – 2 %.

apostaxi_footerΣυνήθως τα 100 κιλά βοτάνων αποδίδουν περίπου 200 ml έως 1 λίτρο έλαιο αναλόγως το είδος του φυτού. 
Μια ποσότητα πολύ μικρή αλλά που η πυκνότητα της είναι τόσο μεγάλη που αν έρθει σε επαφή με το δέρμα πιθανών να προκαλέσει εγκαύματα!